Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety z kaszy jeczmiennej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na obiad proponujemy kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jeczmiennej

Składniki:

Kotlety z kaszy jeczmiennej

 

  • kasza jeczmienna w torebkach - 2 x 100g,
  • cebula biala - duza,
  • pieczarki swieze - 3 wieksze sztuki,
  • natka pietruszki,
  • jaja - 2 duze sztuki,
  • smietana slodka - 2 lyzki,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat,
  • papryka w proszku, cukier, vegeta, kolendra,
  • sos sojowy - lyzeczka,
  • oliwa lub maslo do smazenia - 3 lyzki,
  • olej do smazenia,
  • maka do obtaczania kotletów - uzylam maki pszennej i kukurydzianej, w proporcji pól na pól.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jeczmiennej
Pomimo, ze kotleciki z kaszy nie wygladaja specjalnie apeytcznie, nadrabiaja to smakiem. Dobrze smakuja z sosem i miesem.



Kasze ugotowac w/g przepisu na opakowaniu, uwazajac, aby jej nie rozgtotowac, odcedzic i ostudzic. Cebule i pieczarki obrac, umyc, wysuszyc i pokroic bardzo drobno. Jaja dobrze roztrzepac i wymieszac je ze smietanka. Rozgrzac oliwe lub maslo na patelni, dodac cebule i pieczarki, delikatnie posypac cukrem - ok 1/2 lyzeczki, chwile podsmazyc, dodac pieprz i sól, smazyc do miekkosci, po czym dodac do chlodnej kaszy, wymieszac. Dokaszy dodajemy umyta i pokrojona natke pietruszki, papryke czerwona w proszku (ok 2/3 lyzeczki), pieprz (lyzeczka), kolendre w proszku (1/3 lyzeczki), sos sojowy i vegete (2/3 lyzeczki). Dodajemy jaja ze smietanka i wszystko dokladnie mieszamy. Klepiemy kotleciki, które obtaczamy dokladnie w mace. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i na dosc sporej jego ilosci smazymy kolteciki, na dosc wysokim ogniu. Gdy spód zacznie nam brazowiec, delikatnie przewracamy kotleta na druga strone, najlepiej za pomoca lopatki i widelca. Rumienimy z obu stron. Podajemy z sosem i miesem. Make do obtaczania mozna zastapic bulka tarta.