Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety z mielonego mięsa i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kotleciki z ryżem są smaczne i delikatne

Kotlety z mielonego mięsa i ryżu

Składniki:

Kotlety z mielonego mięsa i ryżu

 

  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki natki z pietruszki,
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z mielonego mięsa i ryżu
Ryż ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, przestudzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Do mielonego mięsa dodać cebulę, zimny ryż, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej rękami formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone na 10 min wstawić do nagrzanego piekarnika.