p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy ci się znudziły zwykle kotlety mielone, to może zrób z dodatkiem ryżu

Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie

 

  • Składniki na kotlety:
  • 400 g mielone z indyka,
  • 200 g ryż,
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy Smak Lata,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 szt. cebula,
  • 3 łyżki oleju
  • na sos:
  • 1/2 szt koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml śmietany słodkiej,
  • 1 op. sosu pomidorowego kucharek,
  • do smaku pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie
Gotujemy 200 g ryżu na półmiękko z 1 łyżeczka soli.
Mięso mielone przyprawiamy przyprawą Smak Lata, czosnkiem i majerankiem, Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, podgrzewamy na 1 łyżce oleju ogniu, rumienimy. Mięso mieszamy z ugotowanym na półmiękko ryżem, jajkiem, zrumienioną cebulą , dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy owalne kotlety. Smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju.
Sos pomidorowy Kucharek mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię z kotletami, dusimy pod przykryciem 10 minut. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety wykładamy na talerz wraz z sosem i podajemy z bagietką.
Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie
Z masy formujemy owalne kotlety. Smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju.
Kotlety z ryżowo-mięsne w sosie
Sos pomidorowy Kucharek mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię z kotletami, dusimy pod przykryciem 10 minut.