cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety ziemniaczane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kotlety z jablkami

Kotlety ziemniaczane z jabłkami

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z jabłkami

Ziemniaki
ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Przestudzić, obrać, przetrzeć przez
praskę. Masło rozetrzeć z żółtkami, dodać do ziemniaków. Białka ubić na sztywną
pianę. Do masy ziemniaczanej dodać pianę, mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do
pieczenia, sól.  Jabłka obrać, umyć,
zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do ziemniaków. Z masy formować owalne
kotleciki, smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub
surówkami.