justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kotlety ziemniaczane z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja i moja rodzina nie przepadamy za mięsem, jadamy przeważnie dania jarskie często z ziemniaków.

Kotlety ziemniaczane z serem

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z serem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z serem
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty ser i mieszamy na gładką masę. Taką masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na 30 minut wkładamy do lodówki. Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie, podłużne kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Kotleciki smażymy z obu stron na jasno złoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.
Smacznego!