Sposób przygotowania:
Koushari
1. Przygotowanie soczewicy - soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, w dużym garnku zalać 3 szklankami wody, dodać sól, gotować ok. 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić.2. Przygotowanie makaronu - zagotować wodę w tym samym garnku, wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować do miękkości, odcedzić i odstawić.3. Przygotowanie ryżu - w tym samym garnku podgrzać dobrze oliwę, dodań ryż i smażyć przez 2 -3 minuty mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody i gotować do miękkości, ok. 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i odczekać 5 minut, następnie dodać do ryżu soczewicę, makaron i odcedzoną ciecierzycę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.4. Sos - podgrzać dobrze oliwę w dużej patelni lub woku, wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierć-plasterki i smażyć mieszając łyżką drewnianą na złoty kolor, następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę do czosnku i po dwóch minutach dodać sos pomidorowy lub pomidorowe puree i smażyć do zagotowania sosu.5. Następnie wlać sos do mieszanki soczewicowo-makaronowo-ryżowej, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą i na małym ogniu podgrzać dobrze ok. 5 minut. Podawać z chlebem lub jeszcze lepiej chlebem pita.