SUPERPRZEPIS

Koushari

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Koushari Więcej zdjęć (5)

Klasyczne danie egipskie, jarskie, doskonała mieszanka soczewicy, makaronu, ryżu i sosu pomidorowego.

Składniki:

Koushari

 

  • 1 szkl soczewicy
  • 1 szkl makaronu kolanka
  • 1 szkl ryżu
  • 1 puszka ciecierzycy ok. 425 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Koushari
1. Przygotowanie soczewicy - soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, w dużym garnku zalać 3 szklankami wody, dodać sól, gotować ok. 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzić i odstawić.2. Przygotowanie makaronu - zagotować wodę w tym samym garnku, wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować do miękkości, odcedzić i odstawić.3. Przygotowanie ryżu - w tym samym garnku podgrzać dobrze oliwę, dodań ryż i smażyć przez 2 -3 minuty mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody i gotować do miękkości, ok. 15 do 20 minut. Zdjąć z ognia i odczekać 5 minut, następnie dodać do ryżu soczewicę, makaron i odcedzoną ciecierzycę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.4. Sos - podgrzać dobrze oliwę w dużej patelni lub woku, wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierć-plasterki i smażyć mieszając łyżką drewnianą na złoty kolor, następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę do czosnku i po dwóch minutach dodać sos pomidorowy lub pomidorowe puree i smażyć do zagotowania sosu.5. Następnie wlać sos do mieszanki soczewicowo-makaronowo-ryżowej, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą i na małym ogniu podgrzać dobrze ok. 5 minut. Podawać z chlebem lub jeszcze lepiej chlebem pita.
Koushari
Gotujemy osobno soczewicę, makaron i ryż, dodajemy później ciecierzycę.
Koushari
Składniki na sos - cebula, czosnek, sos pomidorowy i oliwa z oliwek.
Koushari
Miezamy razem po ugotowaniu osobno ryż, makaron i soczewicę.
Koushari
Dodajemy ciecierzycę do mieszanki i przygotowujemy sos od smażenia cebuli na oliwie.