anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Krajanka śledziowa taty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Śledziki smakują wyśmienicie,polecam.

Krajanka śledziowa taty

Składniki:

Krajanka śledziowa taty

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych matias
  • 3 duże cebule
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Krajanka śledziowa taty
Śledzie wymoczyć 2 godziny,zmieniać wodę 3 razy, dobrze odsączyć ,pokroić na małe kawałeczki.Skropić sokiem z cytryny,odstawić do lodówki na kilka godzin Cebulę pokroić w piórka,na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać cebulę i dusić na małym ogniu aż cebula będzie miękka. Dodać,pastę pomidorową ,miód,ketchup,krótko podsmażyć,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać. Dodać kawałki śledzi,wymieszać,przełożyć do niskiego szerokiego słoika,odstawić na 2 dni do lodówki. Smacznego.