agula85

agula85

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Krajanka z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto. Do zrobienia dla każdego.

Krajanka z masą

Składniki:

Krajanka z masą

 

  • 60 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag miodu
  • jako
  • 2 łyżeczki sody
  • śmietany ile zabierze
  • MASA GRYSIKOWA
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek grysiku
  • szklanka cukru
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżki kakao
  • margaryna kostka
  • Powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Krajanka z masą
Mąkę, cukier, margarynę, miód, jajko, sodę dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy śmietany tyle, żeby nam się dobrze skleiło ciasto. Dzielimy ciasto na cztery równe części. Każdą z nich wałkujemy i rozkładamy na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. MASA GRYSIKOWA Mleko, grysik i cukier gotujemy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgaśnięcia. Odstawiamy do ostudzenia. Margarynę miksujemy i dodajemy po łyżce grysiku i mieszamy. Później dodajemy cały olejek i kakao i mieszamy wszystko razem. PRZEŁOŻENIE CIASTA placek - masa- placek - powidła - placek - masa- placek - masa. Ciasto jest dobre na drugi dzień.