Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kratkowany jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo szybki i apetyczny jabłecznik.

Kratkowany jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kratkowany jabłecznik

 

Sposób przygotowania:

Kratkowany jabłecznik
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy mąkę z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na tortownię wysmarowaną tłuszczem (śr. 24 cm), oblepiamy także brzegi. Na ciaście układamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Posypujemy cynamonem. Z pozostałego ciasta robimy paski. Na jabłkach układamy paski ciasta tworząc kratkę. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni.
Kratkowany jabłecznik
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy mąkę z margaryną.
Kratkowany jabłecznik
Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na tortownię wysmarowaną tłuszczem (śr. 24 cm), oblepiamy także brzegi.
Kratkowany jabłecznik
Na ciaście układamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Posypujemy cynamonem.
Kratkowany jabłecznik
Z pozostałego ciasta robimy paski. Na jabłkach układamy paski ciasta tworząc kratkę. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni.