Sposób przygotowania:
Krążki ziemniaczano-sezamowe
Ziemniaki przepuścić przez praskę.Cebulę obrać, posiekać i zeszklić-dodać do ziemniaków.Do masy ziemniaczanej dodać bułkę tartą,sezam,jajka doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formować krążki i panierować kolejno w jajku,mące i bułce tartej wymieszanej z sezamem.Smażymy na rumiany kolor. Na pomidorach delikatnie naciąć skórkę na krzyż i zanurzyć na chwilę we wrzątku.Potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki.Kroimy w kostkę.Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić. Dodać pokrojone pomidory i dusić przez ok. 5 minut.Zmiksować i przetrzeć przez sito.Doprawić do smaku solą,pierzem i cukrem.Postawić jeszcze na minutkę sos na ogień i gotowe.
Salvador Dali