marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem pomidorowy z tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupy-krem z przeróżnych warzyw, a niekiedy owoców, są sytne i pożywne. Te z warzyw zaprawia się serkami topionymi lub gęstą kwaśną śmietaną. Owocowe zaś można zrobić na budyniowym kremie lub z pianek.

Krem pomidorowy z tzatziki

Składniki:

Krem pomidorowy z tzatziki

  • 2 kg. średnich pomidorów,
  • 2 pudełka gotowego sosu tzatziki,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • kilka gałązek suszonych ziół,np.estragonu, oregano, bazylii,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • 1,5 l.wody,
  • sól.
  • parę łyżek kopiastych gęstej śmietany do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z tzatziki
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki nożykiem jak trochę przestygną, obgotować w osolonej i gotującej się wodzie przez 10-15 min. Wyjąć pomidory łopatką cedzakową na sitko miękkie i przetrzeć pałką miąższ prosto do garnka, gdzie uprzednio się je obgotowywało. Dodać również gałązkę świeżego lubczyku, po uprzednim opłukaniu go, a dodatkowo dodać po gałązce suszonych ziół i przyprawa zapachowych, by podczas gotowania rozchodził się aromat. Na koniec dodać tzatziki z pudełka do wywaru pomidorowego, ale najpierw przecedzić wywar do mniejszego garnka, przez sitko, aby gałązki, ziele angielskie i listki zostały na sitku. Włączyć blender i wymieszać pulpę pomidorową z sosem greckim, doprawiając go pieprzem cytrynowym lub ziołowym, ale nie solą, bo tzatziki jest już wystarczająco słonawe. Wystudzić krem i po schłodzeniu przez 45 min. w lodówce podawać w filiżankach do zup na zimno z kleksami gęstej kwaśnej śmietany i dodatkiem paluszków chlebowych.

Tagi:

zioła sosy