Sposób przygotowania:
Krem pomidorowy z tzatziki
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki nożykiem jak trochę przestygną, obgotować w osolonej i gotującej się wodzie przez 10-15 min. Wyjąć pomidory łopatką cedzakową na sitko miękkie i przetrzeć pałką miąższ prosto do garnka, gdzie uprzednio się je obgotowywało. Dodać również gałązkę świeżego lubczyku, po uprzednim opłukaniu go, a dodatkowo dodać po gałązce suszonych ziół i przyprawa zapachowych, by podczas gotowania rozchodził się aromat. Na koniec dodać tzatziki z pudełka do wywaru pomidorowego, ale najpierw przecedzić wywar do mniejszego garnka, przez sitko, aby gałązki, ziele angielskie i listki zostały na sitku. Włączyć blender i wymieszać pulpę pomidorową z sosem greckim, doprawiając go pieprzem cytrynowym lub ziołowym, ale nie solą, bo tzatziki jest już wystarczająco słonawe. Wystudzić krem i po schłodzeniu przez 45 min. w lodówce podawać w filiżankach do zup na zimno z kleksami gęstej kwaśnej śmietany i dodatkiem paluszków chlebowych.