Sposób przygotowania:
Krem z brokuła 3
Zeszklić na patelni wcześniej obrany czosnek oraz cebulę, W garnku zagotować 1 litr wody rozpuszczając kostki rosołowe a następnie dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz umyte różyczki brokułów i obrane oraz pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy od 10 do 15 minut aż brokuły będą miękkie . Tak ugotowany wywar miksujemy a następnie podgrzewamy dodając śmietanę (można zrezygnować ze śmietany jeśli komuś jego grupa krwi nie toleruje i zamienić na jogurt naturalny) i doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do talerzy lub salaterek i dekorujemy wcześniej uprażonym słonecznikiem oraz serem feta. Opcja bez słonecznika a z płatkami migdałowymi polega na tym, że podczas podgrzewania gotowego kremu i doprawiania go wrzucamy płatki migdałowe oraz starty ser (można też je już na gotowym talerzu posypać wierzch kremu wraz z tym serem) rozpuszczany ser doda fajnych kolorów kremowi oraz specyficznego smaku.