edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem z kalafiora z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Moi domownicy najchętniej jadają krem z kalafiora, więc gotuję go dość często, starając się za każdym razem dodać inne przyprawy. Tym razem były to kurkuma, gałka muszkatołowa i koperek.

Krem z kalafiora z koperkiem

Składniki:

Krem z kalafiora z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z koperkiem

ETAP 1:

Krem z kalafiora z koperkiem
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce masła.

Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć.
Marchew, ziemniaka obrać, umyć, pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.

ETAP 2:

Krem z kalafiora z koperkiem
Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaka i marchewkę.

Dodać marchewkę i ziemniaka, smażyć razem kilka minut.

ETAP 3:

Krem z kalafiora z koperkiem
Dodać kalafiora, warzywa zalać wodą lub bulionem.

Dodać podzielonego na różyczki kalafiora. Warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości.

ETAP 4:

Krem z kalafiora z koperkiem
Dodać przyprawy, śmietanę i koperek, zmiksować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kurkumą, dodać śmietanę i koperek.
Lekko przestudzić, zmiksować i podgrzać ponownie.
Podawać z grzankami.


Tagi:

kalafior