rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Krem z kurek z grzankami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy.

Krem z kurek z grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z kurek z grzankami

 

  • 400g kurek
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula czerwona mała
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 20 dkg grzanek

Sposób przygotowania:

Krem z kurek z grzankami
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy listki laurowe oraz ziela angielskie i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i grzankami.
Krem z kurek z grzankami
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w bulionie warzywnym
Krem z kurek z grzankami
Kurki smażymy na maśle wraz z cebulkami i octem balsamicznym