Sposób przygotowania:
Zupa krem z kurek
Przygotować składniki, warzywa- dynię, marchew, pietruszkę oczyścić, obrać i opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć warzywa. Dynię pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w słomkę, lub po prostu starkować na tarce o grubych otworach, cebulę obrać i pokroić w ósemki. Kurki opłukać dokładnie na durszlaku kilka razy. Dynię, marchew, pietruszkę i cebulę zrumienić na maśle na patelni, następnie dolać wody i dusić warzywa do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu. W szerokim rondlu podsmażyć kurki na oliwie z oliwek. Wszystkie składniki, warzywa i kurki zmiksować na jednolitą papkę. Do bulionu dodać powstałą zmiksowaną masę i zagotować całość. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zagęścić zupę śmietanką kremówką, wcześniej hartując śmietankę wywarem, zagotować całość na wolnym ogniu. Udekorować gałązkami bazylii i oregano.