SUPERPRZEPIS

Krem z zielonych szparagów

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Krem z zielonych szparagów

Zupa bardzo lekka, zdrowa i błyskawiczna do zrobienia. Polecam kiedy szparagów mamy pod dostatkiem, korzystajmy z tego.

Składniki:

Krem z zielonych szparagów

 

 

  • 3 szklanki wywaru warzywnego

 

  • 2 cebule średnie

 

 

 

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

 

  • 2 łyżki prażonego słonecznika

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów

ETAP 1:

Krem z zielonych szparagów
Szparagi zielone pokrojone na kawałki na desce

Szparagi zielone odcinam końcówki, myję kroję na kawałki.

ETAP 2:

Krem z zielonych szparagów
Cebula obrana i pokrojona drobno na desce

Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam z czosnkiem na maśle klarowanym.

ETAP 3:

Krem z zielonych szparagów
Szparagi przełozone do garnka gotują się w wywarze warzywnym

Dodaję szparagi, zalewam bulionem i gotuję 5 minut. Przekładam do wysokiego pojemnika od blendera i miksuję. Podaję ze śmietaną kremówką, odrobiną oliwy i ziarnami słonecznika.


Tagi:

szparagi