Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Krem ze szparagów na styl francuski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nieco odmieniona wersja kremu ze szparagów, którą przygotowałam na niedzielną imprezę

Krem ze szparagów na styl francuski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem ze szparagów na styl francuski

 

  • 2,5 litra wywaru drobiowo- warzywnego na styl francuski
  • 3 pęczki białych szparagów
  • 30 dag cebuli
  • 3 białe części pora (po 7-8 cm każda)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałowe
  • pesto z rukoli

Sposób przygotowania:

Krem ze szparagów na styl francuski
Szparagi obieramy, obcinamy 2-3 cm główki oraz 1 cm końcówki. Główki przesmażamy na rumiano na 1 łyżce masła. Końcówki szparagów wyrzucamy, a łodyżki tniemy na 1 cm kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Białe części pora myjemy i również kroimy w kostkę. Warzywa przesmażamy na pozostałym maśle. Po 3-4 minutach wlewamy wywar, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy wszystkie warzywa. W razie potrzeby gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Gorącą zupę podajemy przybraną pesto z rukoli, główkami szparagów i płatkami migdałów.
Krem ze szparagów na styl francuski
Warzywa przesmażamy na pozostałym maśle.
Krem ze szparagów na styl francuski
Po 3-4 minutach wlewamy wywar, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw.

Tagi:

szparagi pesto