Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

" Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką "

Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami

Składniki:

Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami

 

  • soczewica zielona - 1 szklanka
  • soczewica czerwona - 1 szklanka
  • bulion warzywny - ok. 1,5 l
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana słodka 18% - 50 ml
  • makaron muszelki - 100 g
  • marchew - 2 szt
  • koperek - 1 pęczek
  • masło - 20 g

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami
Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chwili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!