Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kremowa zupa z porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, delikatna i kremowa zupa z porów.

Kremowa zupa z porów

Składniki:

Kremowa zupa z porów

 

  • Wywar drobiowo-warzywny - 1,5 szkl
  • por duży, biała cześć - 2 szt
  • seler naciowy - 2 szt
  • cebula - 1 szt mała
  • czosnek - 2 ząbki
  • ziemniak - 2 szt średniej wielkości
  • śmietana kremówka - 1/2 szklanki
  • szczypiorek
  • pieprz biały
  • gałka muszkatułowa
  • sól
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • masło - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z porów
Masło roztapiamy w garczku, dodajemy umyte i posiekane pory, cebulkę, czosnek oraz seler. Smażymy aż się zeszklą. Do porów dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce ziemniaki. Solimy. Zalewamy bulionem warzywno-drobiowym , przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą mięciutkie. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawy i ponownie zagotowujemy mieszając. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami, dekorujemy śmietanką i szczypiorkiem Można dodać odrobinę chilli lub kolorowego pieprzu dla uzyskania ładniejszego efektu. Smacznego!

Tagi:

pory