anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kremowa zupa z selera i ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cudownie aksamitna zupa, o jakby lekko orzechowym smaku. Dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników i energii do działania w chłodne jesienne dni.

Kremowa zupa z selera i ziemniaków

Składniki:

Kremowa zupa z selera i ziemniaków

 

DO PODANIA:

  • szynka serrano – 2 plastry
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z selera i ziemniaków
W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do rondla i smażyć przez chwilę.

Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka liść laurowy, a zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, jeszcze raz doprawić do smaku i wymieszać.

Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.Plastry szynki serrano pokroić i podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać z podsmażoną szynką i listkami tymianku.