Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z selera i ziemniaków
W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do rondla i smażyć przez chwilę.
Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka liść laurowy, a zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, jeszcze raz doprawić do smaku i wymieszać.
Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.Plastry szynki serrano pokroić i podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać z podsmażoną szynką i listkami tymianku.
Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka liść laurowy, a zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, jeszcze raz doprawić do smaku i wymieszać.
Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.Plastry szynki serrano pokroić i podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać z podsmażoną szynką i listkami tymianku.
zbysiowa