SUPERPRZEPIS

Kremówka 2milutkiej

  • 28
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Kremówka 2milutkiej

Kremówka to świetne ciasto jako dodatek do niedzielnej herbaty..

Składniki:

Kremówka 2milutkiej

 

  • Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła roślinnego lub margaryny 200 g
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder z młynka do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Kremówka 2milutkiej
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę dodać posiekaną nożem margarynę lub masło,wbić żółtka ,posolić dołożyć śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść szybko ciasto.Włożyć na godzinę do lodówki ,po tym czasie wyjąć ,podzielić na dwie części i delikatnie rozwałkować na dwa jednakowe placki wyłożyć na standardową blaszkę wyłożoną pergaminem wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 15 min.





Krem: Jajka ucieramy z cukrem na puch ,odlewamy 1/2 szklanki mleka resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym.

W odlanej części mieszamy mąkę z mlekiem dodajemy utarte jajka z cukrem i wlewamy masę na gotujące się mleko gotować cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje.Zostawić do ostudzenia.



Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu Tak przygotowanym kremem przełożyć placki oprószyć grubo cukrem pudrem.