bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kremówka kardynalska

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

u mnie trwa sezon porzeczkowy wiec zrobiłam kremówke połaczenie bezy i biszkoptu.

Kremówka kardynalska

Składniki:

Kremówka kardynalska

 

  • Biszkopt:
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 70 g cukru
  • 2 cukry waniliowe (po 7 g)
  • 80 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 4 białka
  • 80 g cukru
  • szczypty soli
  • Krem.
  • 500 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • łyżka cukru pudru
  • 1 małe opakowanie usztywniacza do bitej śmietany.
  • dżem porzeczkowy
  • owoce porzeczki i listki mięty

Sposób przygotowania:

Kremówka kardynalska
Biszkopt: Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Beza: z białek i cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy.Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze.ZMIERZĆ DŁUGOŚĆ POSIADANEGO W DOMU PÓŁMISKA!!!Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości "warkocz" ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. TO NIE MUSI BYĆ ROBIONE POD LINIJKĘ!!!Ja zrobilam 3 warstwy biszkoptu i 3 warstwy bezy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem.Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na dwie równe części - pasy.Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Dac owoce. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować śmietaną i posypac owocami. Wstawic do lodówki.Zródło: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5412&st=40&start=40