Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Kremówka kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do tej pory u mnie w domu królowała tradycyjna kremówka z jasnym, waniliowym kremem. Jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmienić nieco smak. Dodając kawę rozpuszczalną do kremu nie tylko zmieniłam wygląd, ale również aromat i smak deseru.

Kremówka kawowa

Składniki:

Kremówka kawowa

na ciasto

Sposób przygotowania:

Kremówka kawowa
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia.

W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.

Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.