Kremówka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z kremem budyniowym

Kremówka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremówka na kruchym cieście

 

  • Ciasto
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 100 g śmietany
  • 10 g amoniaku
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kremówka na kruchym cieście
Ciasto Wszystkie składniki połączyć zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części rozwałkować cienko placek. Blachę o wymiarach (24-24) smarujemy margaryną. Wykładamy placek - każdy pieczemy osobno ok. 15 minut w temp 170 ( na złoty kolor) Masa W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać cukier, mąkę, jajka i cukier waniliowy. Płyn wlać na gotujące się pozostałe mleko - zagotować. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ostudzoną masę Placki przełożyć masą odłożyć do zastygnięcia masy - przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Kremówka na kruchym cieście
Zarobione ciasto z podanych składników dzielimy
Kremówka na kruchym cieście
Ciasto rozwałkowujemy cienko na posmarowaną blaszkę
Kremówka na kruchym cieście
Upieczone ciasta przekładamy masą odkładamy
Kremówka na kruchym cieście
Gotową kremówkę posypujemy z wierzchu cukrem pudrem