2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kremówka z nutą kokosu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Że bomba kaloryczna to fakt ale jaka pyszna!Raz na miesiąc kawałek takiego ciasta nikomu nie zaszkodzi,a trud przygotowania wynagrodzi smak:)

Kremówka z nutą kokosu

Składniki:

Kremówka z nutą kokosu

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 50 ml likieru pinacolada
  • 30 dag masła
  • 16 g cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kremówka z nutą kokosu
Na blaszkę o wym 24/27 cm Ciasto: Na stolnice wysypać mąkę 1 1/4 szklanki dodać jajka łyżkę wody posolić i zagnieść ciasto.następnie rozwałkować na środek położyć kostkę masła zawinąć wszystkie rogi do środka zbić wałkiem a na koniec rozwałkować na prostokąt i znów ciasto pozwijać i rozwałkować i tak czynność powtórzyć trzy razy. Włożyć do lodówki okryte folią na co najmniej 12 godzin lub całą noc. Na następny dzień ciasto przekroić na dwie części i rozwałkować na dwie jednakowe blaszki.Wsadzić ciasto do nagrzanego do 190*c piekarnika piec 20 minut. Krem: trzy szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,w szklance [pozostałego mleka zmiksować mąkę tak aby nie było grudek wlać zagotowanego mleka energicznie mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć na puch z żółtkami dodać po łyżce zimnego budyniu wlać likier i wszystko razem zmiksować.Tak przygotowanym kremem przełożyć jedną warstwę ciasta i przykryć drugą.Oprószyć grubo cukrem pudrem.