bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kremówka zakopiańska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podobną kremówkę jadłam w kawiarni będąc na urlopie w Zakopanym, była tak smaczna że musiałam ją upiec.

Kremówka zakopiańska

Składniki:

Kremówka zakopiańska

 

  • Biszkopt jasny:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml. likieru waniliowego
  • 2 śmietan-fiksy
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder
  • Papier do pieczenia
  • Forma 25x40 cm.

Sposób przygotowania:

Kremówka zakopiańska
Przygotowujemy jasny biszkopt, białka ubijamy na sztywno, ubijając wsypujemy stopniowo cukier oraz dodajemy po żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciemny biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób co jasny tylko dodajemy kakao i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka, miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń.

Gorący wylewamy na ciemny biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami oraz likier waniliowy, delikatnie miksujemy.

Masę wykładamy na zimną masę budyniową, przykrywamy jasnym biszkoptem i wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.  



Tagi:

ciasto masa krem