Sposób przygotowania:
Kremówka zakopiańska
Przygotowujemy jasny biszkopt, białka ubijamy na sztywno, ubijając wsypujemy stopniowo cukier oraz dodajemy po żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciemny biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób co jasny tylko dodajemy kakao i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka, miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń.
Gorący wylewamy na ciemny biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami oraz likier waniliowy, delikatnie miksujemy.
Masę wykładamy na zimną masę budyniową, przykrywamy jasnym biszkoptem i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciemny biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób co jasny tylko dodajemy kakao i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka, miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń.
Gorący wylewamy na ciemny biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami oraz likier waniliowy, delikatnie miksujemy.
Masę wykładamy na zimną masę budyniową, przykrywamy jasnym biszkoptem i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla