Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kremówki papieskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z okazji kanonizacji papieża Jana Pawła II postanowiłam upiec coś, co się z nim kojarzy, czyli kremówki. Jest to wspaniały deser dla całej rodziny.

Kremówki papieskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremówki papieskie

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 kieliszka spirytusu

Sposób przygotowania:

Kremówki papieskie
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe połowy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na standardową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tak samo postępujemy z drugim ciastem. Po upieczeniu jedno z ciast kroimy w kwadraty. Przygotowujemy budyń. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budyń, mąkę, żółtka oraz cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na końcu do masy wlewamy spirytus. Krem wykładamy na upieczone całe ciasto. Na wierzchu układamy ciasto pokrojone w kwadraty. Całość oprószamy cukrem pudrem.
Kremówki papieskie
Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Schładzamy w lodówce i pieczemy każde osobno.
Kremówki papieskie
Gotujemy budyń. Odstawiamy do przetudzenia.
Kremówki papieskie
Budyń miksujemy z utartym masłem. Dodajemy spirytus. Krem wykładamy na jedno z upieczonych ciast.
Kremówki papieskie
Na wierzchu układamy ciasto pokrojone w kwadraty. Całość oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto