anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik na wyjątkowe okazje. Niezwykle smaczny, aksamitny i wilgotny, pięknie się prezentuje, nic nie traci na smaku nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Duża porcja ciasta dla wielu gości.

Dyniowy sernik z dyniową galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

 

  • MASA SEROWA:
  • twaróg – 1,35 kg
  • mascarpone – 250 g
  • puree z gotowanej dyni – 400 g
  • jajka – 6 sztuk
  • cukier puder – 150 g
  • słodzone mleko skondensowane – 1/3 szklanki
  • budyń waniliowy – 1 op.
  • ekstrakt waniliowy – 3 łyżeczki

 

 

 

  • DYNIOWA GALARETKA:
  • puree z gotowanej dyni – 2 szklanki
  • galaretka pomarańczowa – 2 opakowania
  • pomarańcza – 1/2 sztuki
  • wrząca woda – 1,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik z dyniową galaretką
CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.
Dyniowy sernik z dyniową galaretką
Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto.
Dyniowy sernik z dyniową galaretką
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Dyniowy sernik z dyniową galaretką
Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dyniowy sernik z dyniową galaretką
Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.