Sposób przygotowania:
Dyniowy sernik z dyniową galaretką
CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.
MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.
zbysiowa
anemon
Dziękuję i bardzo się cieszę, że sernik Ci się podoba, bo smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Alex_M
msewka
anemon