Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy
Najpierw przygotowałam spód, roztopiłam masło z kakao, dodałam zmielone herbatniki. Spód formy 23 cm wyłożyłam papiereem, wyłożyłam masą ciasteczkową dociskając ją do dna. Schłodziłam na czas przyotowania masy serowej. Piecyk nagrzewamy do 160 stopni (na funkcji góra-dół). Na dno piekarnika naczynie z wodą. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, dodając skórkę pomarańczową. W misie zblendowałam ser z twarogiem, śmietanką, cukrem, wanilią i kakao na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku krótko miksując po każdym, na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i roztopioną czekoladę. Krótko miksujemy. Wykładamy masę ciasta na spód. Pieczemy przykryty folią aluminiową przez ok. godzinę. Studzimy w piecyku stopniowo uchylając drzwi piekarnika. najlepiej schłodzić sernik na dzień przed podaniem.
Ela Dz