zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Sernik czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny kremowy sernik o bardzo wyrazistym smaku czekolady na spodzie ciasteczkowym. Idealny świąteczny wypiek!

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • 750 g serka do naleśników waniliowego (gęsty i kremowy)
  • 100 g tarogu w kostce
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • łyżeczka mielonej wanilii

 

  • spód:
  • 200 g zmielonych herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka kakao (pomińcie jeśli użyjecie czekoladowych herbatników)

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Najpierw przygotowałam spód, roztopiłam masło z kakao, dodałam zmielone herbatniki. Spód formy 23 cm wyłożyłam papiereem, wyłożyłam masą ciasteczkową dociskając ją do dna. Schłodziłam na czas przyotowania masy serowej. Piecyk nagrzewamy do 160 stopni (na funkcji góra-dół). Na dno piekarnika naczynie z wodą. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, dodając skórkę pomarańczową. W misie zblendowałam ser z twarogiem, śmietanką, cukrem, wanilią i kakao na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku krótko miksując po każdym, na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i roztopioną czekoladę. Krótko miksujemy. Wykładamy masę ciasta na spód. Pieczemy przykryty folią aluminiową przez ok. godzinę. Studzimy w piecyku stopniowo uchylając drzwi piekarnika. najlepiej schłodzić sernik na dzień przed podaniem.