Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krewetki pieczone w cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krewetki obrać, pozostawić samo mięso. Pokrojony czosnek rozetrzec z solą...

Krewetki pieczone w cieście

Składniki:

Krewetki pieczone w cieście

 

  • 35 dag świeżych krewetek

 

  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jajko
  • 5 dag maki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Krewetki pieczone w cieście
Krewetki obrać, pozostawić samo mięso. Pokrojony czosnek rozetrzec z solą, dodać miód, sok pomarańczowy, imbir i sos sojowy. W marynacie trzymać krewetki ok. 2 godziny. W salaterce rozmieszać jajko, posolić, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, wodę, zagnieść na geste ciasto. Rozgrzać olej, krewetki obtaczać w cieście i smażyć 4-5 minut na złocistobrązowy kolor.