Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krewetki zapiekane z tabasco

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oczyszczone ze skorupek krewetki skropić tabasco i sokiem z cytryny, dodać wyciśnięty

Krewetki zapiekane z tabasco

Składniki:

Krewetki zapiekane z tabasco

 

  • 25 dag dużych surowych krewetek
  • czerwony sos tabasco
  • 20 ml kwaśnej tłustej śmietany
  • 15 dag tartego ostrego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Krewetki zapiekane z tabasco
Oczyszczone ze skorupek krewetki skropić tabasco i sokiem z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim krewetki. Śmietanę wymieszać z tartym serem, żółtkiem, solą i pieprzem. Powstałą w ten sposób masą polać krewetki i piec w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st aż zrumienią się z wierzchu (powinno to potrwać ok 10 minut).