nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Krewetkowe curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetkowe curry, na orientalną nutę. Przyjemnie ostre, z limonkowym aromatem i mleczkiem kokosowym.

Krewetkowe curry

Składniki:

Krewetkowe curry

 

  • 200 g małych krewetek (użyłam mrożonych, blanszowanych)
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 puszki odtluszczonego mleka kokosowego
  • skórka z 1 limonki (otarta)
  • 1 łyżeczka b. drobno pokrojonego imbiru
  • sól
  • łyżeczka ziaren koledry utarte w moździerzu
  • suszona trawa cytrynowa

 

  • Pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

Krewetkowe curry

ETAP 1:

Krewetki rozmroziłam, posypałam pieprzem i solą, wstawiłam na pół godz. do lodówki.

Wrzuciłam na gorącą oliwę o obsmażyłam 2 minuty. Zdjęłam z ognia.

Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam pastę curry i cebulę. Przesmażyłam na niewielkim ogniu kilka minut.

Dodałam pomidory, mleko kokosowe, zagotowałam ze skorka z limonki, imbirem, kolendra i suszoną trawą cytrynową.

Dusiłam, żeby zredukować, doprawiłam solą. Na koniec wrzuciłam krewetki, przemieszałam i po chwili zdjęłam z ognia.


Tagi:

krewetki danie