Sposób przygotowania:
Krokieciki ziemniaczano-groszkowe.
Ziemniaki po obraniu opłukać, posolić i ugotować. Potem odcedzić i utłuc na puree z mlekiem i lekko stopionym masłem. Groszek wyjąć z puszki i odsączyć na sitku, a jeśli mrożony, to wrzucić go na lekki wrzątek na 15 min., a następnie wyjąć, odsączyć i przetrzeć przez sitko do garnka z puree ziemniaczanym. Dodać połowę jajka, opłukaną i posiekaną natkę oraz zioła i przyprawę na ostro. Masę wymieszać i formować na małe lub średnie krokiety. Obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i na gorący kłaść krokiety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na łopatce z tłuszczu i podawać z surówką lub sałatą zieloną w śmietanie.