marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krokieciki ziemniaczano-groszkowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać,umyć,ugotować,odcedzić.Groszek mrożony dać na wrzątek lub odsączyć i przetrzeć.Wymieszać z puree i dodatkami.Formować.Smaż

Krokieciki ziemniaczano-groszkowe.

Składniki:

Krokieciki ziemniaczano-groszkowe.

 

  • 4 bardzo duże ziemniaki,
  • puszka groszku konserwowego lub z mrożonki,
  • 1/2 l.wody,
  • pęczek natki pietruszki,
  • po szczypcie różnych ziół,np.kmin rzymski,estragon,szałwia,
  • bułka tarta,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 jajka,
  • 1/4 kostki masła,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • szczypta chilli lub cayenne.

Sposób przygotowania:

Krokieciki ziemniaczano-groszkowe.
Ziemniaki po obraniu opłukać, posolić i ugotować. Potem odcedzić i utłuc na puree z mlekiem i lekko stopionym masłem. Groszek wyjąć z puszki i odsączyć na sitku, a jeśli mrożony, to wrzucić go na lekki wrzątek na 15 min., a następnie wyjąć, odsączyć i przetrzeć przez sitko do garnka z puree ziemniaczanym. Dodać połowę jajka, opłukaną i posiekaną natkę oraz zioła i przyprawę na ostro. Masę wymieszać i formować na małe lub średnie krokiety. Obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i na gorący kłaść krokiety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na łopatce z tłuszczu i podawać z surówką lub sałatą zieloną w śmietanie.