agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

krokiet w migdałach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

wykwintny dodatek do eleganckiego obiadu

krokiet w migdałach

Składniki:

krokiet w migdałach

 

 

Sposób przygotowania:

krokiet w migdałach
ziemniaki ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. dodać mąkę, żółtka utarte z miękkim masłem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. staranie wymieszać i połączyć z pianą ubitą z białek. z tej masy przygotować wałki grubości 2 cm, pokroić je na kawałki o długości ok 5 cm. z każdego uformować podłużny krokieciki, obtoczyć go w płatkach migdałowych i smażyć w głębokim tłuszczu na jasno żółty kolor