choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

krokiety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne krokiety. Bardzo syte.

krokiety

Składniki:

krokiety

 

  • farsz
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 800g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • ciasto na naleśniki
  • 3 szkl mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl wody mineralnej
  • trochę soli i pieprzu
  • 2 jajka duże lub 3 mniejsze
  • panierka
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

krokiety
Pieczarki poobierać i umyć, pokroić na kawałki i wrzucić na patelnie, dusić pod przykrywką posolone. Cebulę obrać i umyć, posiekać na mniejsze kawałki i dodać do pieczarek. Dalej dusić. Na osobnej patelni smażyć mięso mielone lekko doprawione magi. Mięso gotowe wymieszać z pieczarkami i cebulą. Do wysokiego naczynia wrzucić mąkę, mleko i wodę. Jajka umyć i rozbić, zawartość dodać do naczynia. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać dobrze mikserem. Z masy zrobić naleśniki, smażąc je na oleju na rozgrzanej patelni, obustronnie. Poczekać, aż naleśniki ostygną i zrobią się miększe, wtedy nałożyć na nie farsz i zwinąć je. Zwinięte krokiety obtoczyć w jajko, następnie w bułce tartej i smażyć je na patelni obustronnie. Podawać z gorącym barszczem.