reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Krokiety faszerowane opieńkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Polska złota jesień zagościła u nas, co baaaardzo mnie cieszy, szczególnie, że obdarowuje nas takimi darami

Krokiety faszerowane opieńkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety faszerowane opieńkami

 

 

 

  • Składniki na 11 krokietów

 

  • Ciasto naleśnikowe:

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

 

 

  • płaska łyżeczka soli.

 

 

 

 

  • Farsz

 

  • 500g kapeluszy opieniek

 

  • cebula

 

 

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety faszerowane opieńkami
Grzyby wkładamy do miski z ciepłą osoloną wodą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie myjemy i wkładamy do wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzamy i ponownie zagotowujemy wodę, solimy i wkładamy grzyby- gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i rumienimy. Łączymy opieńki, cebulę i jajko, doprawiamy solą i pieprzem.Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie łączymy i smażymy cienkie naleśnik.Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i zwijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej- mocno dociskamy i smażymy na złoty kolor.
Krokiety faszerowane opieńkami
Etap 1Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i zwijamy.