jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To pyszne połączenie smaku kapusty z mięsem.

Krokiety z czerwoną kapustą

Składniki:

Krokiety z czerwoną kapustą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • Nadzienie:
  • 0,5 główki kapusty czerwonej,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz, ocet, Vegeta do smaku
  • Gulasz drobiowy:
  • 1 mała pierś z kurczaka ,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • Olej do smażenia,
  • Około 2 szklanki wody,
  • Pieprz, sól,

 

  • Dodatkowo: bułka tarta i 2 jajka do panierowania krokietów

Sposób przygotowania:

Krokiety z czerwoną kapustą
CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Z gotowego smażymy porcje ciasta. Naleśniki rumienimy z dwóch stron. na gotowe placki nakładamy nadzienie, panierujemy i ponownie smażymy. Usmażone krokiety podajemy polane drobiowym gulaszem. NADZIENIE: Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy, po czym dokładamy do cebuli. Całość podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem z dodatkiem octu, do miękkości. Oddzielnie smażymy mięso. Tak przygotowane składniki Łączymy razem i doprawiamy. GULASZ: Cebulę kroimy w kostkę, a następnie rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy pokrojoną w drobną kostkę pierś i razem obsmażamy. Podlewamy wodą. Całość gotujemy do momentu jak mięso stanie się miękkie. Zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku.