Sposób przygotowania:
Krokiety z farszem z kani
NALEŚNIKI:
Zmiksować na rzedkie gładkie ciasto naleśnikow mleko, wodę, jajka, sól, olej i mąkę. Odstawić na jakiś czas, aby gluten zawarty w mące lekko spęczniał. Po dostaniu ciasto może być lekko za gęste, ale wystarczy dolać niewielką ilość wody i wymieszać.
Na teflonowej patelni usmażyć naleśniki i w trakcie smażenia składać je piętrowo, aby pozostały miękkie.
FARSZ:
Oczyścić kapelusze czubajek (kani), umyć pod bieżącą letnią wodą i osączyć. Obgotować w osolonym wrzątku, ale trzeba je przytrzymywać łopatką drewnianą, bo wypływają na powierzchnię. Grzyby odcedzić po ok. 2 min. Pozostawić do ostygnięcia i odsączenia, po czym odcisnąć z nadmiaru wody i drobno zmielić lub zmiksować malakserem.
Cebulę utrzeć na tarce i zeszklić na maśle klarowanym z dodatkiem oleju rzepakowego - dodać sól, pieprz, nieco płynnej przyprawy do zup i po chwili dodać zmielone grzyby. Przesmażyć doprawiając wyciśniętym czosnkiem, kozieradką i pieprzem. Niewielką ilością ciepłego farszu smarować naleśniki (ok. pełnej łyżki).
Zawinąć zgrabne krokiety.
Usmażyć je bez panierki (są znacznie delikatniejsze) na maśle klarowanym z dodatkiem oleju.
Podawać z barszczem czerwonym.
Zmiksować na rzedkie gładkie ciasto naleśnikow mleko, wodę, jajka, sól, olej i mąkę. Odstawić na jakiś czas, aby gluten zawarty w mące lekko spęczniał. Po dostaniu ciasto może być lekko za gęste, ale wystarczy dolać niewielką ilość wody i wymieszać.
Na teflonowej patelni usmażyć naleśniki i w trakcie smażenia składać je piętrowo, aby pozostały miękkie.
FARSZ:
Oczyścić kapelusze czubajek (kani), umyć pod bieżącą letnią wodą i osączyć. Obgotować w osolonym wrzątku, ale trzeba je przytrzymywać łopatką drewnianą, bo wypływają na powierzchnię. Grzyby odcedzić po ok. 2 min. Pozostawić do ostygnięcia i odsączenia, po czym odcisnąć z nadmiaru wody i drobno zmielić lub zmiksować malakserem.
Cebulę utrzeć na tarce i zeszklić na maśle klarowanym z dodatkiem oleju rzepakowego - dodać sól, pieprz, nieco płynnej przyprawy do zup i po chwili dodać zmielone grzyby. Przesmażyć doprawiając wyciśniętym czosnkiem, kozieradką i pieprzem. Niewielką ilością ciepłego farszu smarować naleśniki (ok. pełnej łyżki).
Zawinąć zgrabne krokiety.
Usmażyć je bez panierki (są znacznie delikatniejsze) na maśle klarowanym z dodatkiem oleju.
Podawać z barszczem czerwonym.