Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Krokiety z farszem z kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Odmiana znanych i lubianych krokietów z grzybami. Tym razem czubajki kanie obrodziły niesamowicie, więc trzeba było je wykorzystać inaczej, niż tylko do smażenia kotletów, suszenia i gotowania zupy.

Krokiety z farszem z kani Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Krokiety z farszem z kani

~ FARSZ:

~ NALEŚNIKI:

Sposób przygotowania:

Krokiety z farszem z kani
NALEŚNIKI:

Zmiksować na rzedkie gładkie ciasto naleśnikow mleko, wodę, jajka, sól, olej i mąkę. Odstawić na jakiś czas, aby gluten zawarty w mące lekko spęczniał. Po dostaniu ciasto może być lekko za gęste, ale wystarczy dolać niewielką ilość wody i wymieszać.

Na teflonowej patelni usmażyć naleśniki i w trakcie smażenia składać je piętrowo, aby pozostały miękkie.

 FARSZ:

Oczyścić kapelusze czubajek (kani), umyć pod bieżącą letnią wodą i osączyć. Obgotować w osolonym wrzątku, ale trzeba je przytrzymywać łopatką drewnianą, bo wypływają na powierzchnię. Grzyby odcedzić po ok. 2 min. Pozostawić do ostygnięcia i odsączenia, po czym odcisnąć z nadmiaru wody i drobno zmielić lub zmiksować malakserem.

Cebulę utrzeć na tarce i zeszklić na maśle klarowanym z dodatkiem oleju rzepakowego - dodać sól, pieprz, nieco płynnej przyprawy do zup i po chwili dodać zmielone grzyby. Przesmażyć doprawiając wyciśniętym czosnkiem, kozieradką i pieprzem. Niewielką ilością ciepłego farszu smarować naleśniki (ok. pełnej łyżki).

Zawinąć zgrabne krokiety.

Usmażyć je bez panierki (są znacznie delikatniejsze) na maśle klarowanym z dodatkiem oleju.

Podawać z barszczem czerwonym.
Krokiety z farszem z kani
Ciepłym farszem cienko posmarować naleśniki.
Krokiety z farszem z kani
Uduszone kanie z cebulą doprawić do smaku.
Krokiety z farszem z kani
Kanie oczyścić, odciąć same jędrne kapelusze i obgotować.
Krokiety z farszem z kani
Zmiksować wszystkie składniki naleśników.
Krokiety z farszem z kani
Gotowe krokiety układać piętrowo zwinięciem do dołu.
Krokiety z farszem z kani
Krokiety usmażyć na rumiano na oleju i maśle klarowanym.

Tagi:

krokiety