Sposób przygotowania:
Krokiety z fasolą 2
Na początku ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy , odparowujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy, przelewamy wodą. Natkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Biały ser, ziemniaki oraz fasolę mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do miski. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki oraz majeranek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Pozostałe jajka roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Wilgotnymi rękami wyrabiamy podłużne krokiety. Panierujemy je najpierw w jajku , a następnie w bułce tartej. W niewielkim rondlu rozgrzewamy olej. Porcjami wrzucamy krokiety i smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy np. na liściach sałaty.