mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Krokiety z fasolą 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne krokiety z białą fasolą-idealne na obiad.

Krokiety z fasolą 2

Składniki:

Krokiety z fasolą 2

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z fasolą 2
Na początku ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy , odparowujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy, przelewamy wodą. Natkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Biały ser, ziemniaki oraz fasolę mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do miski. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki oraz majeranek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Pozostałe jajka roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Wilgotnymi rękami wyrabiamy podłużne krokiety. Panierujemy je najpierw w jajku , a następnie w bułce tartej. W niewielkim rondlu rozgrzewamy olej. Porcjami wrzucamy krokiety i smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy np. na liściach sałaty.