ewa82

ewa82

Kucharz
[Przepisów: 7]

Krokiety z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na tłuszczu podsmażamy cebulkę i rozdrobnione grzyby ......

Krokiety z kapustą

Składniki:

Krokiety z kapustą

 

  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
  • smalec, olej - pól na pół

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulkę i rozdrobnione grzyby. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz cebulkę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w bułce i jajku. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczem.