Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny i łatwy sposób na zadowolenie wszystkich domowników a także gości.

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • litr mleka
  • 3 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 20 g grzybów suszonych
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, Vegeta, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy,

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniki (wychodzi 14, średn. 28cm). Suszone grzyby należy namoczyć dzień wcześniej. Gdy namokną gotujemy aż zmiękną. Kapustę płuczemy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, kroimy na drobne kawałki (by się nie ciągnęła). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy kapustę i grzyby (najlepiej je wcześniej pokroić). Dusimy około 30 minut, doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na oleju.
Krokiety z kapustą i grzybami
Etap 1
Krokiety z kapustą i grzybami
Etap 2