Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Krokiety można nadziewać różnym farszem

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Do miski wlać mleko, wodę, olej, wbić jajka, wsypać mąkę i szczyptę soli, zmiksować, zrobić ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni upiec cienkie naleśniki. Kapustę kiszoną ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć. Kapustę odcisnąć z wody, posiekać i połączyć z pieczarkami, wymieszać, chwile razem poddusić, przyprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśniki, zakładać boki i zwijać krokiety. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.