kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Krokiety z kapusta i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Do tego zrobic sobie barszcz czerwony i rewelacyjne danie na obiad. Bardzo syte.

Krokiety z kapusta i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapusta i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapusta i pieczarkami
Kapustę opłukać i posiatkować na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą ( ok 1l) i dodać ziele angielskie. Gotować ok. 30minut. Pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni tak by soki puściły i dodajemy pokrojoną cieniutko w kosteczkę cebulkę. . Robimy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy. Smażymy jak zwykłe naleśniki w miarę możliwości cieniutkie. Kapustę po gotowaniu odcedzamy i wyciągamy ziele angielskie, pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodniejsza dodajemy pieczarki z cebulką i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik dajemy ok. 1,5 łyżki farszu i zawijamy. Najpierw składamy trochę brzegi a następnie w rulonik. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem ok. 5 minut. Gotowe
Krokiety z kapusta i pieczarkami
Wypłukaną i posiatkowaną kapustę gotujemy w wodzie z zielem angielskim
Krokiety z kapusta i pieczarkami
Na patelni podsmażamy pieczarki i cebulkę
Krokiety z kapusta i pieczarkami
Obtaczamy krokiety w mące, jajku i bułce tartej
Krokiety z kapusta i pieczarkami
Smażymy krokiety z każdej strony po 5 minut