Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne krokiety z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi. Często podawane na wigilię.

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

 

 

  • nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych
  • sól, pieprz

 

 

  • olej do smażenia kapusty i krokietów

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Kapustę poszatkować i zalać wodą w wiekszym garnku, podgotować do miękkości. Grzyby zalać wodą i także ugotować do miękkości, a następnie poszatkować (zostawiając wywar). Gdy kapusta i grzyby są miękkie, przesmażyć je na oleju, podlewając wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać do farszu i wymieszać. Z mleka, mąki i jajek zrobić ciasto naleśnikowe, dodać do niego odrobinę oleju i soli do smaku. Usmażyć naleśniki, zostawiając ok. 1/4 ciasta naleśnikowego do obtoczania krokietów. Do pozostawionego ciasta naleśnikowego dodać jajka i wymieszać. Na usmażone naleśniki kłaść farsz z kapusty i grzybów i zwijać krokiety. Panierować w cieście naleśnikowym i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Krokiety smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Naleśniki nadziewać farszem z kapusty kiszonej i grzybów.
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Poszatkowaną
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Poszatkowaną