Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krokiety z mięsem Buni :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .

Krokiety z  mięsem  Buni :

Składniki:

Krokiety z mięsem Buni :

 

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko + 1 jajko do panierowania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • bułka tarta
  • skórka wędzonej słoninki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem Buni :
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.