Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Krokiety z mięsem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Krokiety z marchewką ciekawie się prezentują na talerzu a jednocześnie są pyszne. Podane z barszczem czerwonym tworzą pyszny duet.

Krokiety z mięsem i marchewką

Składniki:

Krokiety z mięsem i marchewką

Ciasto naleśnikowe

Farsz

  • 1 kg łopatki lub szynki
  • 2 cebule
  • 35 dag marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 2 szkl.wody
  • sól,pieprz,przyprawa do mięsa,ziele angielskie,liść laurowy
  • masło do smażenia cebuli

Panierka

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i marchewką

Farsz

Mięso myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Wystudzone mięso mielimy.
Cebulę siekamy w drobna kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy mięsa, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Marchew

Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka zalewamy 2 szkl. wody i dodajemy 2 łyżki masła oraz sól, gotujemy, aż stanie się miękka.
Studzimy i mielimy.

Ciasto naleśniikowe

Składniki na ciasto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.(12szt.)

Zwijanie krokietów

Krokiety z mięsem i marchewką
Ułożenie na naleśniki farszu mięsno-warzywnego

Na brzegu każdego naleśnika układamy porcję mięsa,delikatnie rozpłaszczamy, układamy 2 łyżeczki marchwi i zlepiamy. Zwijamy.

Panierowanie

Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.


Tagi:

dania krokiety