Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem i marchewkąFarsz
Mięso myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Wystudzone mięso mielimy.
Cebulę siekamy w drobna kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy mięsa, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Marchew
Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka zalewamy 2 szkl. wody i dodajemy 2 łyżki masła oraz sól, gotujemy, aż stanie się miękka.
Studzimy i mielimy.
Ciasto naleśniikowe
Składniki na ciasto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.(12szt.)
Zwijanie krokietów
Na brzegu każdego naleśnika układamy porcję mięsa,delikatnie rozpłaszczamy, układamy 2 łyżeczki marchwi i zlepiamy. Zwijamy.
Panierowanie
Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.