mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krokiety z mięsnym farszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepsze oczywiście na ciepło z czerwonym barszczykiem. Do podstawowej wersji mięsnego farszu można dodać ugotowaną włoszczyznę.

Krokiety z mięsnym farszem

Składniki:

Krokiety z mięsnym farszem

 

 

  • Farsz:
  • 50 dag mięsa drobiowego (np. z rosołu)
  • 1 cebula
  • ew. ugotowana włoszczyzna z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Maggi
  • ew. sos sojowy
  • ew. rosół/bulion (jeśli farsz jest za bardzo gęsty)
  • ew. grzyby (które zostały po ugotowaniu zupy grzybowej)

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsnym farszem
Najpierw smażę naleśniki. Roztrzepuję jajko z mlekiem i wodą. Dodaję mąkę i miksuję tak, aby nie było grudek. Na koniec wlewam olej i mieszam. Nalewam łyżką wazową porcje ciasta i smażę na rozgrzanej patelni niezbyt grube naleśniki (do lekkiego zarumienienia).
Robię farsz. Cebulę drobno siekam, podsmażam na oleju. Mięso gotuję, obieram i mielę w maszynce. Dodaję trochę obranej i ugotowanej włoszczyzny z rosołu. Mięso łączę z przyprawami i podsmażoną cebulą. Doprawiam do smaku i ew. dolewam trochę rosołu jeśli farsz jest za bardzo gęsty.
Na każdy naleśnik nakładam łyżkę farszu, składam w kopertę. Zanurzam każdego krokieta w roztrzepanym (doprawionym solą i pieprzem) jajku, następnie obtaczam w bułce tartej. Kładę na rozgrzany olej na patelnię. Smażę na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podaję na gorąco z czerwonym barszczykiem.