Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Krokiety z pieczarkami wg Agiatis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krokiety z pieczarkami i cebulą.

Krokiety z pieczarkami wg Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami wg Agiatis

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól - szczypta
  • Farsz:
  • pieczarki - 300 g
  • cebula - 2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
  • masło klarowane - 2 łyżki - lub inny tłuszcz
  • Panierka:
  • jajka-2 sztuki
  • bułka tarta- ok,szklanki
  • Dodatkowo:
  • olej - 3 łyżki (1 do naleśników i 2 do smażenia krokietów)

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami wg Agiatis
Mleko jajko plus sól intensywnie mieszamy, następnie ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek i jest gładkie - odstawiamy aby odpoczęło. Pieczarki oczyszczamy kroimy w talarki, cebule kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle razem z cebulą, przyprawiamy. Gdy cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru farsz mamy gotowy. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki.Z tej ilości wyszło mi 6 naleśników. Na usmażone naleśniki nakładamy wcześniej przygotowany farsz - zakładamy boki z obu stron naleśnika i zwijamy w rulon. Panierujemy w bułce, jajku i ponownie w bułce . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.
Krokiety z pieczarkami wg Agiatis
Krokiety - tutaj w przekroju