aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krokiety z pieczarkami i serem są o wiele szybsze do przygotowania od tradycyjnych z kapustą. Polecam tą wersję dla zabieganych.

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
FARSZ: Na patelnie kroimy w piórka obrane cebule. Dusimy, aż się zrumienią, zdejmujemy z patelni. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy na patelnie, na której wcześniej smażyłyśmy cebule. Przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem i Maggi. Smażymy, aż woda z pieczarek odparuje (ale nie całkiem, mają być lekko soczyste). Na końcu dodajemy zrumienioną cebule, mieszamy dokładnie. Do miski ścieramy na tarce na dużych oczkach ser żółty.

NALEŚNIKI: Z podanych składników przygotowujemy ciast naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. Na ostygnięte naleśniki wykładamy po czubatej łyżce farszu pieczarkowego. Na pieczarki wykładamy starty ser. Zwijamy naleśniki jak tradycyjne krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia panierki. Podajemy na ciepło. Najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym do picia.
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Na patelni smażymy starte na tarce pieczarki. Dodajemy usmażoną wcześniej cebule.
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz pieczarkowy i starty ser.
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Naleśniki zwijamy tak jak tradycyjne krokiety.
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.