Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Krokiety z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podajemy z sosem pieczarkowym lub ziemniakami puree.

Krokiety z tuńczyka

Składniki:

Krokiety z tuńczyka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z tuńczyka
Tuńczyka gotujemy w osolonej wodzie z octem i liściem laurowym. Wyjmujemy wszystkie większe ości. Przygotowujemy sos beszamelowy z masła, mąki i mleka. Wkładamy do niego rybę oraz pieczarki uduszone z cebulą, posypujemy solą i startą gałką muszkatołową. Kiedy sos oziębi się i zgęstnieje, dodajemy do niego 2 jajka i całość ostrożnie mieszamy. Ręką zmoczoną w zimnej wodzie formujemy podłużne krokiety, panierujemy, tak jak sznycle, i smażymy na gorącym oleju.